SELİM PARLAK KİMDİR?

Selim Parlak 1978 İstanbul doğumludur. Evli ve 2 çocuk sahibidir. Pertevniyal Lisesi mezunudur. Abant İzzet Baysal Üniversitesi İklimlendirme Soğutma bölümü ön lisans programını bitirmiştir. Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi’nde Makina/ Enerji öğretmenliği lisansını tamamlamıştır. Askerliğini bitirdikten sonra çalışma alanı olarak otizmli çocukların eğitimine gönül vermiştir. İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Uygulamalı Psikoloji Yüksek Lisansını, Altınbaş Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Stratejik Pazarlama ve Marka Yönetimi Yüksek Lisansını tamamlamıştır.

2003 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı İstanbul Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi’nde 1 yıl sözleşmeli yardımcı öğretmenlik yapmıştır. Sonrasında Şişli’ de bir özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinde 3 yıl müdürlük ve eğitimcilik yapmıştır. Yüzlerce farklı gelişim gösteren çocuğun bireysel eğitim ve gelişimini izlemiştir. Yüksek lisans döneminde tez konusu olarak “Otistik Çocuğa Sahip Annelerin Empatik Becerilerinin İncelenmesi” konusunu ele almıştır.

2007 yılında bir özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinin kurucuları arasında yer almıştır. Aynı bünyedeki oluşum içinde müdürlük ve erken destek eğitim biriminde direktörlük yapmıştır. Merkezde farklı uzmanlar tarafından verilen eğitimler ve seminerler organize etmiştir. İngiltere’den gelen ABA Uzmanı Nicola Stanley’den ABA uygulamaları konulu eğitimi almıştır. ABA Uzmanı Nükte Altıkulaç’ın verdiği 5 modülden oluşan 40 saatlik eğitim seminerlerine katılmıştır. ABA terapinin geniş kitlelere yayılması ve öğrenilmesi konusunda İstanbul’da ABA terapi serisi eğitimlerini yıllarca organize etmiştir. Türkiye’de o yıllarda ABA terapi ile ilgili yeterli kaynak olmadığından yabancı kaynaklar getirtip çevirisinin yapılmasına ve basılmasına vesile olmuştur. Catherine Maurice’in “Let Me Hear Your Voice” ve “Behavioral Intervention for Young Children With Autism: A Manual for Parents and Professionals” kitaplarını Türkçe’ye çevirterek kendisine ve ekibine yol gösterici olmasını sağlamıştır.

Leeann Whiffen’ın “A Child’s Journey Out Of Autism” isimli kitabının Epsilon Yayınevi’nden “Elveda Otizm” ismiyle basılmasına öncülük etmiştir. 2014 yılında kurulan Özel Çocuklar Eğitim ve Dayanışma Derneği’nin yönetiminde yer almıştır. 2017 yılında derneğe ait olarak Türkiye’nin ilk ve tek özel eğitim konulu e-dergisinin fikir babası olarak bulunmuş ve yayınlayan ekibin içinde görev almıştır. 2018 eylül ayında gerçekleştirilen 1. Uluslararası Uygulamalı Davranış Analizi Konferansı Türkiye 2018 ‘in organizasyon eş başkanlığını yapmıştır. 2019 yılında, Tekirdağ Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’ne, Know-how veren ekibin başında bulunmuştur. Kurum içinde, “Tekirdağ ABA Terapi Merkezi” ismiyle ayrı bir yapılanma ile, erken destek yoğun eğitim birimi kurulmasına öncülük etmiştir. Yine o yıllarda 1. Nörogelişimsel Farklılıklar Konferansını Tekirdağ’da organize etmiştir.

Sonrasında İzmit Sense Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde ve Kıbrıs The Ten Academy Özel Eğitim Merkezi’nde ABA terapi birimi kurulması konusunda danışmanlık vermiştir. 2020 yılında ABADEMY merkezini kurmuştur. Yıllardır geliştirdiği modeli sistematik hale getirip Türk Patent Enstitüsü’ne “Otizm Müdahale Protokolü Sistemi” adı altında faydalı model başvurusunda bulunmuştur. Çok yeni “Otizme 7 Dokunuş, ABA Terapi Öyküleri” isimli kitabı yazmış ve Nobel yayınevine baskı için göndermiştir. Yayınlanmak için sırasını beklemektedir. Çalışmalarını İstanbul Şişli’deki merkezinde yürütmektedir.